Här för polisen bort demonstranter från coronaprotesten i Stockholm

  visningar 26,124

Expressen TV

12 dagar sedan

Hundratals samlades i Stockholm för en massprotest mot coronarestriktionerna.
Stockholms smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund har ”inte riktigt ord” för att beskriva hur hon känner för det.
- Det känns inte bra, det känns otroligt tråkigt. Vi försöker på alla sätt och vis att hitta nya uttrycksmedel för att nå just de som är på väg att inte orka längre, säger hon.

Den 6 mars demonstrerade hundratals genom Stockholm i en coronaprotest, och på lördagen var det dags igen. Nu gick det dock lugnare till, när den stora folkmassan sjöng och dansade i Vasaparken framåt eftermiddagen.
Ett längre demonstrationståg begav sig från Norra bantorget vid 14-tiden, utrustade med megafoner och plakat. De ropade bland annat ”älska polisen” och ”skydda våra barn”.
Men redan klockan 14.06 fattade polisen beslut om att upplösa den otillåtna allmänna sammankomsten. Vid ett tillfälle blev det konfrontationer med polis.
Vid Vasaparken samlades gruppen vid 15-tiden för att sjunga kärlekssånger och hålla tal. Enligt Expressens team på plats var det hundratals personer. Polisen avlägsnade ett antal personer från platsen.
Andra sätt att uttrycka
Regionens smittskyddsläkare Maria Rotzén Östlund konstaterar att det finns andra sätt att uttrycka sin åsikt på under den pågående tredje vågen, än att träffas i stora grupper.
- Där man kan riskera att båda smittas själv, smitta ner andra, och i förlängningen både riskera både sitt eget och andras liv.
Hon säger att regionen arbetar mycket för att försöka nå ut till alla grupper i samhället. För de som väljer att bryta mot rekommendationerna om att hålla avstånd, som under dagens demonstration, tror Maria Rotzén Östlund att det handlar om en känsla av att ”det här drabbar inte mig”.
”Har inte riktigt ord”
- De allra flesta orkar, men det är ju inte alla som gör det. Och vi försöker hela tiden hitta nya medel att nå ut: lyfta fram berättelser från de som är sjuka, från de som vårdar. För att få folk att förstå att det här inte är något som man bara hör talas om, utan det här är verklighet nu. Det är så att man fortfarande kan bli smittad i Stockholm. Det är inte på något sätt borta. Så jag tycker att det är otroligt tråkigt och jag har inte riktigt ord att beskriva vad jag känner för det.
På fredagen vårdades 96 covidpatienter inom intensivvården i Stockholm. Trycket har varit högt länge nu.
- Det är inte bara sängar och apparater som behövs, utan det behövs ju personer som kan utföra arbetet. Det är ju specialistutbildade personer som gör det här, och de orkar inte längre. Men det är inte bara medarbetarna som inte orkar, utan det är också folk som dör.


Du prenumererar väl? svfrom.info
Här finns vi:
Sajt: www.expressen.se
Facebook:
Nyheter - expressen
Debatt - expressendebatt
Sport - sportexpressen
Nöje - expressennoje
Premium - expressenpre...
Ledare - expressenledare
TV - expressentv
Kultur - expressenledare
Twitter: expressen
Instagram: expressen
#nyheter #expressen #youtube

Kommentarer
UFC 262 Free Fight: Charles Oliveira vs Tony Ferguson
18:58
UFC - Ultimate Fighting Championship
visningar 2,8mn
Face To Face With Floyd Mayweather
14:07
Logan Paul
visningar 4,6mn
Lyckas med Fläskytterfilé!
13:14
Filip Poon
visningar 56tn
Face To Face With Floyd Mayweather
14:07
Logan Paul
visningar 4,6mn
Why I’m Quitting Music
22:25
Chunkz
visningar 1,1mn